úterý 12. března 2013

Život bez elektřiny


Život bez elektřiny aneb vracíme se do dob kdy hlavou ženy je muž

Nikdo z nás si nepamatuje dobu bez elektřiny. Je to pochopitelné, museli bychoom se vrátit do dob kdy zemi vládli panovníci, hlavou ženy byl muž a žena byla brána pouze jako nástroj na výrobu dětí.
V dnešním světě je lektřina brána jako samozřejmnost, co bychom asi dělali vrátit s časem do minulosti kdy lidé si svítily svíčkami? Upřímně numím si to představit. Zkuste zauvažovat nad tím co by jste dělali vy kdyby přísun elektřiny z nenadání díky větší a větší mezinárodní krizi skončil? Popravdě já bych se v této době bez elektrického proudu neobešla. Jen stačí pomyslet co vše je napájeno elektrickou sítí. Absolutní většina lidí by raději chtěla umřít něž žít jak ve středověku. Neumím si představit život bez notebooku či počítače, bez internetu, bez mobilu, bez světla, sporáku, vše je poháněno elektrickým prudem, n řekněte samy chtěli by jste se vrátit? A proč se ptám když všichni jasně odpoví? Tak proč ve státě vyspělém jako je amerika vůbec kdysi vznikli osady lidí ( spíše masa lidí nachází se jich zhruba kolem 150 000), který elektřinu a jiné "moderní vymoženosti nepotřebují? Lépe řečeno účelně se jim vyhli? Cítí se šťastní bez elektřiny, spokojeni se svou prostou vírou a prostým příbykem, jenž budují díky kamenům amišského společenství - domovu a rodině.
To mě zaobírá nad otázkou: "Proč my ostatní moderní lidé co žijeme veškerými moderními vymoženostmi si furt stěžujeme? Proč nám pořád něco chybí (kort když toho mámem milionkrát více než amiši)? Proč se ke svým bližním a rodině chováme (ne v každém případě,ale ve většině rodinách) jak cizí lidé? Proč jsou mezi námi lidé co v životě nepůjdou pracovat? Proč základy "nás normálních moderních lidí" nejsou přesně takové? Zkuste zapřemýšlet zda je dobře....
Závěrem chci říci i přes tuto mojí úvahu, že si neumím představit život bez elektřiny a naši dodavatelé elektřiny si to dobře uvědomují, proto neustále ceny elektřiny zvyšují a zvyšují. Mým názorem je stejně to že jednoho dne cena elektřiny bude tak vysoká ( způsobeno mezinárodní krizí) že si ji budou moci dovolit jen výše postavení lidé, elektřina bude jednou brána jako LUXUS, který si nemůže pořídit každý.

Za komentáře s vaším názorem k této úvaze budu ráda i kritika !

Žádné komentáře:

Okomentovat